Barbara Schutte

 Na de middelbare school wist ik dat ik 'iets creatiefs en/of iets met mensen' wilde gaan doen. Ik belande in Nijmegen op 'de Kopse Hof', een HBO-opleiding in de welzijnszorg. De studierichting heette in die tijd Kreatief Educatief Werk, mijn hoofdvak was Dans en Beweging. In de loop van de jaren heb ik op verschillende plekken in de welzijnszorg gewerkt. Maar de interesse voor het lichaam (in relatie tot de geest) heeft toch geleid tot het starten met masseren. Allereerst heb ik na de HBO de opleiding tot Tuina-masseuse (chinese massage) gevolgd. Vervolgens ben ik de basisvakopleiding chinese geneeskunde gaan doen bij Qing-Bai. Daarnaast heb ik de opleiding tot Mazdaznan gezondheidskundige gevolgd.


Maar mijn grote passie kwam daarna, toen ik met cranio-sacraal therapie in aanraking kwam.  Dit is een behandelwijze waarbij het doel is een ontspanning te bewerkstelligen in het cranio-sacrale systeem en het bindweefsel systeem in het algemeen, door zachte manuele technieken. Ook het onderdeel somato emotional release (een methode om emotionele blokkades op te heffen) heeft mijn grote interesse. De basisopleiding heb ik gevolgd aan het het Upledger Instutuut, maar sinds jaren volg ik de meeste  bij en nacholingen aan de Peirsman Cranio Sacraal Academie (talking to the heart, stervensbegeleiding, psoas-dynamiek, cranio en de meridianen). Daarnaast heb ik verschillende modules viscerale manipulaties gevolgd aan het Barall-Instituut. En andere aanvullende gevolgde cursussen zijn: 'Focusing', spatader therapie, rugwerveltherapie volgens Dorn en Breuss en familieopstellingen in de praktijk.


Een volgende stap op het pad van de cranio die me erg enthousiast maakt is de biodynamische craniosacraal therapie, gedoceerd door Tanya Desfontaines. Dit is een verdieping van de craniosacraal therapie waarin je eigen zelfgenezend vermogen nog sterker wordt aangesproken. Dit geeft mij als mens en therapeut ook een enorme verdieping en inspiratie.


Fotografie


Een passie uit de tijd dat ik op het HBO zat herleefde 13 jaar geleden toen mijn zoon werd geboren. We kochten weer een camera en het bleek voor mij weer een heerlijk middel om alleen de natuur in te trekken, me terug te trekken in mezelf en op te laden. Maar in tegenstelling tot vroeger wilde ik nu meer weten van de techniek en me ontwikkelen in de fotografie. Ik besloot de opleiding tot fotograaf bij stichting Statief te volgen. Niet met de bedoeling om fotograaf te worden, maar ondertussen fotografeer ik ook in opdracht, veelal portretten, reportages en bomen. Van het alleen terug trekken in de natuur, ben ik langzaam verschoven naar het fotograferen van mensen. Voor mij komt hier de interesse in de mens en het creatieve bij elkaar.


Listen to the silence.

Be still and let your soul catch up


                          (schots spreekwoord)

Nieuwsgierig naar de mens, de emoties, het lichaam en de geest hebben gezorgd dat ik 30 jaar geleden begon met mijn opleiding tot Tuina-masseur. Daana volgden nog andere opleidingen en vele bijscholingen waarbij vooral de craniosacraal therapie mijn hart gestolen heeft.

Leren om te begrijpen en inzicht te krijgen in de mens houdt nooit op.

Het hart staat centraal. Het is de verbindende factor. Voorwaarde voor mijn werk is het openen van mijn hart voor dat wat er is, dat wat zich aandient, dat wat het lichaam of de persoon laat zien. Behandelingen waarbij de client in contact met zijn hart komt zijn voor mij de kersen op de taart. 

In het lichaam worden alle beknellingen voelbaar. Of er nou spieren vast zitten, energiebanen gebokkeerd zijn of emoties voor stagnatie zorgen. Het is heilzaam en prettig om fysiek aangeraakt, gemasseerd of vastgehouden te worden. Met behulp van verschillende massagetechnieken en zachte manipulatietechnieken probeer ik ontspanning en doorstroming te bewerkstelligen.